Rik Janssen

Ik kreeg alle ruimte om te kiezen tussen engineering en werkvoorbereiding.

Omdat Rik graag de elektrotechniek in wilde en Hoppenbrouwers lekker dichtbij was, richtte hij zijn pijlen voor een stageplek als vierdejaars mbo-Middenkader Engineering op de vestiging in Roosendaal. Dat beviel zo goed, dat hij ook zijn Associate degree Technische bedrijfskunde met een stage bij Hoppenbrouwers afrondde. Inmiddels werkt Rik alweer een jaar in zijn eerste vaste baan als werkvoorbereider.

Sinds een jaar werkt Rik als werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers en dat bevalt hem prima. “Ik wilde graag in de elektrotechniek aan de slag en Hoppenbrouwers leek mij de perfecte plek om mijn vierdejaars stage te lopen voor mijn mbo-opleiding Engineering. Dat gevoel bleek te kloppen. Daarom besloot ik er ook de stage van mijn vervolgstudie Technische Bedrijfskunde te doen. Vervolgens kreeg ik vanuit Hoppenbrouwers alle ruimte om te onderzoeken waar mijn hart echt lag: in de engineering of in de werkvoorbereiding. Uiteindelijk werd het dat laatste. En daar ben ik iedere dag nog happy mee. Ik zit in een fijn team met een goede sfeer. We weten precies wat we aan elkaar hebben en dat werkt super.”

Elke dag is anders

Het leukste aan zijn baan als werkvoorbereider vindt Rik de afwisseling in het werk: “Je hebt veel contact met klanten en met collega’s, het is zeker niet alleen maar binnen zitten op kantoor. Wij verzorgen met ons team voornamelijk de aanleg van elektrische installaties en data-installaties in bedrijfspanden. Als werkvoorbereider zorg ik ervoor dat de monteurs over de juiste tekeningen en spullen beschikken om een klus te klaren. Verder sta ik voortdurend met alle partijen in contact om een project volgens afspraak te laten verlopen. Om die reden ben ik regelmatig te vinden op de locaties waar we bezig zijn. Dan ga ik na of alles loopt zoals bedacht en of mijn collega’s de benodigde spullen voorhanden hebben. Zo ziet iedere dag er weer anders uit.”

Altijd rustig blijven

Een belangrijke les die Rik in zijn eerste jaar als werkvoorbereider heeft geleerd, is om ook in de drukste tijden rustig te blijven. Rik: “Klanten willen vaak meteen iets hebben, en natuurlijk doen we er alles aan om daaraan te voldoen. Maar soms is het simpelweg niet mogelijk. Inmiddels heb ik geleerd dat ‘nee’ dan ook een antwoord kan zijn. En eigenlijk begrijpen klanten dit altijd. Het gaat tenslotte ook om de kwaliteit.”

Verder groeien in je rol

Als jonge professional heeft Rik op dit moment vooral de ambitie om verder te groeien in zijn rol als werkvoorbereider. Rik: “Er valt voor mij nog genoeg te leren. Zo steek ik veel op van de samenspraak die ik regelmatig heb met de projectleider en de uitvoerder in mijn team. Zij zijn allebei wat meer ervaren en nemen mij daarin mee. Verder heb ik een grote drive om projecten netjes af te ronden en investeer ik in de contacten met mijn collega’s en mijn opdrachtgevers. Mensen moeten mij kunnen vertrouwen. Dat is denk ik de basis om een goede werkvoorbereider te kunnen zijn.”

Kom jij het team versterken van Rik?

Bekijk alle vacatures