Werken als elektro-monteur?

Als jij oog hebt voor detail, graag met techniek bezig bent en helemaal in je element bent wanneer je met elektra werkt, dan is een carrière als elektromonteur wellicht iets voor jou! Ben je benieuwd naar de werklocaties waar je aan de slag kunt, de vereiste opleidingen of trainingen die je nodig hebt, en niet te vergeten, het salaris dat je kunt verdienen als elektricien? Wij vertellen het je allemaal!

Wat is een elektromonteur?

Laten we eerst beginnen met wat een elektromonteur precies is. Een elektromonteur is een vakspecialist die gespecialiseerd is in het installeren, onderhouden, testen, ontwikkelen en repareren van elektrotechnische systemen en installaties. Denk hierbij aan:

  • (nood)verlichting
  • laagspanningsinstallaties
  • middenspanninginstallaties
  • gebouwbeheersystemen
  • domotica
  • meterkasten en groepenkasten
  • beveiligingsinstallaties

 

Ze werken in verschillende sectoren, zoals de bouw, de industrie en de energiesector. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de lampen altijd zullen branden wanneer dat moet en dat waar er stroompunten moeten zijn, deze aanwezig zijn. Ook voeren elektromonteuren onderhoud- of reparatiewerkzaamheden uit en maken ze deel uit van een storingsdienst. Het kan ook zo zijn dat een elektrotechnische monteur bij het begin van een project betrokken is. Dan zijn zij verantwoordelijk voor de installatie van nieuwe elektrotechnische installaties.

Elektromonteurs werken met hoge spanningen en in omgevingen waar nog meer werkzaamheden zijn. Daarom is het belangrijk om als elektromonteur op de hoogte te zijn van alle geldende veiligheidsnormen. Hier worden zij vaak op getoetst en voor gecertifeerd.

 

Je vraagt je misschien af wat nu precies het verschil is tussen verschillende benamingen van een elektromonteur. Zij worden namelijk ook vaak elektricien genoemd maar in vacatures wordt een elektromonteur ook wel eens monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd. Er is vaak niet echt verschil. Bij het zoeken van een vacature als elektromonteur is het belangrijk om goed te kijken welke sector je precies aanspreekt.

Wil je werken als elektromonteur?

Er is veel te doen rondom het onderwerp 'werken in de techniek'. Er is namelijk een krappe arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat er veel vraag is naar technisch opgeleide personen. Maar het aanbod is vrij schaars. Dit heeft als voordeel dat er veel mogelijkheden zijn. Denk hierbij aan opleidingen bij een werkgever en omscholingstrajecten. Dit is natuurlijk super handig op weg naar jouw droombaan.

Wat doet een elektromonteur?

De taken van een elektromonteur kunnen variëren, afhankelijk van het werkgebied en de specifieke werkgever. Over het algemeen zijn enkele van de belangrijkste taken van een elektromonteur:

  • Installatie van elektrische systemen: Elektromonteurs kunnen betrokken zijn bij het leggen van bedrading, het aansluiten van schakelaars en stopcontacten, en het installeren van andere elektrische componenten in woningen, kantoren, fabrieken of andere gebouwen.
  • Oplossen van storingen: Als er zich een storing voor doet, wordt er een elektrotechnische monteur ingeschakeld om deze te verhelpen. Zo werken de installaties in een mum van tijd weer naar behoren. 
  • Onderhoud plegen aan installaties: Om deze storingen zo veel mogelijk te voorkomen voeren bedrijven onderhoud uit aan deze installaties. Zo wordt alles weer even goed gecontroleerd. Check check dubbel check.

Waar werken elektromonteurs?

Elektromonteurs zijn te vinden op diverse locaties. Ze zijn vaak werkzaam bij installatiebedrijven, gespecialiseerde elektrotechnische bedrijven en bedrijven in de woningbouw. Bovendien tref je elektromonteurs aan in de industrie, machinebouw, offshore en de telecomsector. De vraag naar vakbekwame elektromonteurs is hoog, waardoor er goede carrièrekansen liggen binnen dit vakgebied.

Met wie werkt een elektromonteur samen?

Als Elektromonteur werk je vaak in een groter team. Jij voert met wellicht meerdere collega's een groter plan uit. Waarbij werkvoorbereiders, aannemers, planners, en eventueel ook andere monteurs van andere disciplines aan werken. Dit kan natuurlijk altijd verschillen per project, branche of installatiebedrijf.

In wat voor dienstverband werkt een elektromonteur?

Dit is erg verschillend per bedrijf waar je werkzaam bent. Over het algemeen werken Elektromonteurs overdag. Maar maak jij deel uit tot een serviceteam dan kan dit ook worden aangevuld met storingsdiensten. Of werk je bij bijvoorbeeld aan het spoor als elektromonteur dan kan het zijn dat je s'nachts werkzaam bent omdat er overdag treinen ingezet moeten worden. 

Hoe word je elektromonteur?

De meerderheid van de elektromonteurs volgt een opleiding in de elektrotechniek op mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3. Deze opleiding is vaak een combinatie van werken en leren, wat betekent dat je al meteen een salaris kunt verdienen!

Met een mbo-diploma op niveau 4 heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar de hbo-opleiding Elektrotechniek.

Bovendien vragen veel werkgevers om een VCA-diploma. Tijdens deze cursus leer je essentiële basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu. Hierdoor ben je goed voorbereid op het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden en het voorkomen van ongevallen tijdens je werk.

Er is altijd veel vraag naar technische professionals in de arbeidsmarkt, vooral in de technieksector, waar momenteel een tekort aan vakmensen heerst. Als je geen directe ervaring hebt maar wel interesse hebt om in de technische sector te werken, kun je ook via zij-instroom in deze sector terecht. Je kunt je laten omscholen om aan de slag te gaan als technicus, zelfs als je geen voorafgaande ervaring hebt.

Wat verdient een elektromonteur?

Het salaris van een elektromonteur wordt, naast de cao, ook beïnvloed door de opleidingsachtergrond. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het opleidingsniveau, hoe hoger het salaris van een elektrotechnicus is. Het salaris van een elektromonteur varieert doorgaans tussen €1.800,- en €3.500,- bruto per maand.

Wat is je toekomst als elektromonteur?

Op dit moment is er een aanzienlijke vraag naar technische vakmensen, en met name elektrotechnische vakmensen worden sterk gezocht. Hierdoor zijn de baankansen in dit vakgebied bijzonder gunstig. Bovendien zijn er talrijke mogelijkheden om binnen de elektrotechniek door te groeien naar andere functies.

Werkervaring van een elektromonteur

Tijdens je opleiding als elektromonteur krijg je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen door mee te lopen met bedrijven. Hierdoor betreed je niet onvoorbereid het werkveld, aangezien je tijdens je opleiding al praktijkervaring opdoet. Elektromonteur is een vak dat voornamelijk in de praktijk wordt geleerd, dus het is belangrijk om ervaring op te bouwen en uren te maken. Werkgevers begrijpen dit goed, vooral als je aan het begin van je carrière staat.

Solliciteren als elektromonteur

Jouw technische kennis is onmisbaar. Heb jij een goede dosis passie? Dan staan wij om je te springen. Ben jij die ervaren vakman met de juiste diploma's of kom je pas net kijken in de wereld van Elektrotechniek? Kom een kopje koffie drinken met ons en wie weet werk jij binnenkort als monteur elektrotechniek. 

In de bouwwereld is teamwork essentieel. Naast de elektromonteur, zijn er BIM modelleursengineers, projectleiders in elektrotechniek en werktuigbouwkunde, en werkvoorbereiders die allemaal bijdragen aan het succes van een project. Elk speelt een unieke rol in het ontwerp, de uitvoering en de voorbereiding, waardoor projecten efficiënt en effectief worden gerealiseerd. Ontdek meer over deze cruciale beroepen en hoe ze samenwerken om bouwprojecten tot een succes te maken.

Verschillende disciplines

Elektrotechniek

Bekijk vakgebied

Werktuigbouwkunde

Bekijk vakgebied

Industriële Automatisering

Bekijk vakgebied

Duurzame Energie

Bekijk vakgebied

Meet- en Regeltechniek

Bekijk vakgebied

Technisch Beheer

Bekijk vakgebied
1/8

Bouwen aan jouw carrière?

Interessante info?
Deel met jezelf of anderen